Koszyk 0
giessener_wingolf_kneipe-1900 Czytaj więcej...

Nalejcie nam Krambambuli!

W tradycji akademickiej poczesne miejsce zajmuje mityczne Krambambuli, owiane mrokiem tajemnicy i będące hermetycznym symbolem tego, co się pożywa. Poza swym zasadniczym znaczeniem świat studencki (ten bardziej wtajemniczony) widział w nim kryptonim nieznany wilderom, pod którym można było ukryć wszelkie alkohole. Nazwa trunku wywodzi się z niemczyzny: Krandewitt (jałowiec) oraz Blamp (trunek). Oryginalne Krambambuli było wódką lub nalewką z dodatkiem przypraw, m.in. jałowca, cynamonu, pieprzu, kminku i anyżu oraz innych alkoholi, np. miodu. Co do zasady…

Czytaj więcej
39955e9a-26f5-42ff-9a93-93ddcfc0e707 Czytaj więcej...

Słownik terminów biesiadnych

Ad vocem – prośba o głos, by dopowiedzieć coś do danej sprawy Burshenshaft – patrz: Korporacja Akademicka Cantus est ex – proklama wypowiadana przez Magistra Cantandi na zakończenie pieśni Causa navigandi – prośba o udanie się na stronę Centymetr – jednostka miary czasu odpowiadająca 1 minucie, chyba że Prezydium rozporządzi inaczej Cerevisan! – piwa! Colloquium – przerwa w formalnym spożyciu, przeznaczona na rozmowy między współbiesiadnikami, skąd jej etymologia Comment [czyt. komą] – etykieta piwna, ściśle…

Czytaj więcej
Michał Anioł: Pijany Noe Czytaj więcej...

Noe

Każdy z nas wie, że Noe był człowiekiem sprawiedliwym i tylko jego rodzina została ocalona z wód Potopu, który został zesłany za skarlenie moralne ludzkości. Mało kto zaś wie lub pamięta o tym kto po Potopie zasadził winnicę i jako pierwszy odkrył „ten stan”. Historia praojca Noego utrwalona na piwnych kompletach zaczerpnięta jest z Pisma Św. Cały wątek alkoholowy został przedstawiony we fragmencie o winnicy założonej przez Noego (Rdz 8, 19-23) i odurzeniu się przez niego…

Czytaj więcej
www.aquilonia.pl Czytaj więcej...

Salamandra – zaginiony rytuał piwny

Na knajpach piwnych jednym z bardziej sformalizowanych i uroczystych rytuałów jest tzw. Salamander (albo Salamandra). Jego rodowód ginie w mrokach niepamięci, jednak cały czas jest kultywowany np. w korporacjach akademickich, a szczególnie w Niemczech. Ceremoniał, jak się przypuszcza, pierwotnie miał za zadanie uczcić pamięć zmarłego brata, jednak z biegiem czasów utracił już swój żałobny charakter, a zaczęto używać go w bardziej radosnej formie, np. z okazji zdrużenia się z nowym towarzyszem, uznania starego kompana czy…

Czytaj więcej
The beer style . Glass of beer on a birch stand, malt and hops on wooden background. Top view Czytaj więcej...

Proces warzenia piwa

Czy pijąc Wasze ulubione piwo, zastanawialiście się jak ono powstaje? Z pewnością niejednokrotnie. Pozornie wydawać by się mogło, że proces warzenia Waszego ulubionego trunku nie jest zbyt skomplikowany, skoro tak naprawdę składa się ono raptem z kilku składników…

Czytaj więcej
slide03 Czytaj więcej...

Ekstrakt piwa oraz skala plato

Tylna etykieta każdego piwa dostarcza nam trzech ważnych informacji o jego zawartości. Pierwszą z nich jest skład trunku, drugą jego ”moc”, czyli procentowa zawartość alkoholu i wreszcie trzecia, której dziś przyjrzymy się nieco mocniej…

Czytaj więcej
still life with beer glass hops and barley Czytaj więcej...

Chmielenie na zimno

Chmielenie piwa to, jak nazwa wskazuje, proces polegający na dodawania odpowiedniej porcji chmielu lub jego substytutu do gotującej się brzeczki. Tak przynajmniej wskazuje teoria, lecz prawdziwy piwomaniak doskonale wie, że wzbogacić smak trunku o chmielową goryczkę można na kilka różnych sposobów…

Czytaj więcej

Potwierdź swój wiek, aby móc przeglądać stronę

Zgodnie z prawem musisz być osobą pełnoletnią by mieć dostęp do treści strony