Historia Browaru Pelhřimov – Pyszne piwo niepasteryzowane POUTNÍK 20 stycznia 2022 – Kategoria: Artykuły

Piwo warzono w mieście Pelhřimov od 1552 roku, kiedy miasto otrzymało oficjalne zezwolenie na warzenie złotego trunku. Pewne jest jednak, że piwo robiono tu jeszcze wcześniej.

Początkowo piwowarstwem zajmowano się w poszczególnych domach, które posiadały uprawnienia do warzenia piwa, ale wkrótce browary zaczęły stopniowo koncentrować działalność w jednym miejscu- browarze komunalnym. W drugiej połowie XIX wieku browar podążyli w kierunku zastosowania nowo wprowadzonej technologii dolnej fermentacji. W 1898 roku rozpoczęto budowę nowego, nowocześniejszego miejsca,  który miałby zastąpić stary, ponad 200-letni budynek. Nowy browar rozpoczął produkcję piwa pod koniec 1899 roku. W tym czasie już był wyposażony we wszystkie najnowsze innowacje: napędy parowe, dedykowane i przestronne pomieszczenia, maksymalne wykorzystanie grawitacji w produkcji itp.

W 1948 r. browar został upaństwowiony i włączony początkowo do Browarów Horackich, a jakiś czas później do państwowych Jihočeské Pivovary (Czechy Południowe). W 2001 roku browar został zakupiony przez spółdzielnię DUP Pelhřimov, która do dziś jest właścicielem i rozwija browar. Jakość piwa tu produkowanego ustabilizowała się, a piwo pod marką POUTNÍK jest znane i lubiane nawet poza tym regionem. Decyzje o zachowaniu klasycznych technologii i nie przedłużaniu trwałości piwa poprzez pasteryzację kosztem smaku były niezwykle ważne i dzięki nim zachowano niepowtarzalny charakter piwa POUTNÍK.