Krótka historia piwowarstwa 20 stycznia 2022 – Kategoria: Artykuły

Historia piwowarstwa sięga czasów około 6000 p.n.e. W tym czasie piwo z jęczmienia wytwarzano w Sumerze i Babilonii. Znaki na egipskich grobowcach datowane na 2400 p.n.e. pokazują, że jęczmień lub częściowo kiełkujący jęczmień był rozgniatany, mieszany z wodą i suszony na coś w rodzaju ciasta. Rozdrobnione i zmieszane z wodą ciasto dawało ekstrakt, który był sfermentowany przez mikroorganizmy nagromadzone na powierzchni naczyń fermentacyjnych.

Podstawowe techniki warzenia piwa przybyły do ​​Europy z Bliskiego Wschodu. Rzymscy historycy Pliniusz (I wiek p.n.e.) i Tacyt (I wiek n.e.) donosili, że piwo znane było Sasom, Celtom oraz plemionom nordyckim i germańskim. W rzeczywistości wiele angielskich terminów używanych w piwowarstwie (słód, mash, wort, ale) ma pochodzenie anglosaskie. W średniowieczu zakony zachowały piwowarstwo jako rzemiosło. Chmiel był używany w Niemczech w XI wieku, aw XV wieku został sprowadzony do Wielkiej Brytanii z Holandii. W 1420 r. piwo wyprodukowano w Niemczech w procesie dolnej fermentacji, zwanym tak ponieważ drożdże miały tendencję do opadania na dno naczynia warzelniczego; wcześniej rodzaj stosowanych drożdży miał tendencję do podnoszenia się do górnej części fermentującego produktu i przelewał się sam lub był ręcznie oddzielany. Browarnictwo było zajęciem zimowym, a lód był używany do chłodzenia piwa w miesiącach letnich. Takie piwo zaczęto nazywać lagerem (z niem. lagern, „do sklepu”). Termin lager jest nadal używany w odniesieniu do piwa produkowanego z drożdży dolnej fermentacji, a termin ale jest obecnie używany dla brytyjskich rodzajów piwa górnej fermentacji.

Rewolucja przemysłowa przyniosła mechanizację browarnictwa. Lepszą kontrolę nad procesem za pomocą termometru i sacharometru opracowano w Wielkiej Brytanii i przeniesiono na kontynent, gdzie rozwój urządzeń do wytwarzania lodu i chłodzenia pod koniec XIX wieku umożliwił warzenie piw typu lager latem. W latach 60. XIX wieku francuski chemik Louis Pasteur, dzięki swoim badaniom nad fermentacją, ustalił wiele praktyk mikrobiologicznych nadal stosowanych w browarnictwie. Duński botanik Emile Hansen opracował metody hodowli drożdży w kulturach wolnych od innych drożdży i bakterii. Ta technologia czystej kultury została szybko przejęta przez piwowarów piwa kontynentalnego, ale dopiero w XX wieku przez piwowarów piwa w Wielkiej Brytanii. W międzyczasie w obu Amerykach dominowały piwa typu lager w stylu niemieckim, fermentowane u dołu przez czyste kultury drożdży.

Browarnictwo w XXI wieku to przemysł na dużą skalę. Nowoczesne browary wykorzystują sprzęt ze stali nierdzewnej i sterowane komputerowo zautomatyzowane operacje i pakują piwo w metalowe beczki, szklane butelki, aluminiowe puszki i plastikowe pojemniki. Piwa są obecnie eksportowane na cały świat i produkowane na licencji w innych krajach.

Źródła: https://www.britannica.com/