KRÓTKA HISTORIA:

Piwo miodowe

Miód i wyroby z miodem są ściśle związane z polską tradycją: miodówka, miód pitny, herbata z miodem, piernik…a nawet śledzie z miodem! W takim razie w menu Polaków za żadne skarby nie mogło zabraknąć piwa miodowego. Ale które wybrać? No cóż… tutaj powstaje problem.

Na rynku jest wiele produktów o tej nazwie, jak rozpoznać który jest dobrej jakości? Nie chodzi tutaj tylko o sam miód. Wybierając piwo miodowe do swojego lokalu lub do osobistej konsumpcji zwróć uwagę na to czy piwo jest warzone tradycyjnie. Przeczytaj tutaj (link) o Dobre piwo vs komercha. Kiedy już wiesz, że producent przykłada wagę do prawidłowej metody warzenia piwa wykonaj prosty test organoleptyczny: skieruj butelkę pod światło i zobacz czy piwo jest delikatnie mętne a na dnie butelki formuje się osad. Jeśli tak jest to masz dużą szansę napić się piwa z miodem.

Podzielimy się z Wami sekretem, który zdradził nam nasz dostawca miodu: jeśli piwo nie jest mętne to nie ma w nim miodu. Nie ma sposobu żeby usunąć zmętnienie, tak odfiltrować miód z piwa czy np. z herbaty żeby uzyskać klarowny napój z miodem. Trzeba by usunąć miód. Dlatego pamiętaj o widoku herbaty z miodem: nawet kiedy dodasz do niej klarownego miodu herbata zmętnieje. Tak samo dzieje się z piwem. Jeśli producent dodał na przykład sztucznych aromatów miodu i syropu glukozowo-fruktozowego to piwo będzie przeźroczyste. Zwróćcie również uwagę na to czy producent nie dodał na przykład 0,01% miodu a resztę aromatów 😉

Podsumowując, pierwszy element to tradycyjnie warzone piwo: najlepiej w otwartych kadziach, długo leżakowane. Drugi element to miód, prawdziwy a nie syrop, cukier czy aromat.

Och, co za wspaniałe uczucie! Masz już u siebie w lokalu czy w domowej lodówce dobre piwo, które wybrałeś będąc świadomym konsumentem. Brawo. Teraz ostatnia porada: spróbuj nalewając je do kufla lub szklanki zostawić około 1cm piwa w butelce. Następnie okrężnym ruchem dłoni wymieszaj starannie osadzony na dnie miód i delikatnie dopełnij naczynie. Uważaj na rosnącą pianę. I gotowe, smacznego!